понедельник, 24 ноября 2014 г.

Опис досвіду

Опис досвіду

вчителя біології вищої категорії, вчителя – методиста Золочівської ЗОШ І-ІІІ ст. №3  Львівської області

Пановик Любові Володимирівни

Актуальність теми

         Сьогодення все наполегливіше вимагає пошуку таких форм і методів навчання, упровадження яких сприяло б активізації навчальної діяльності учнів, підвищувало ефективність одержання учнями нових знань, розвивало б творчу активність, а також навички колективно злагоджених дій.
         Активна діяльність сприяє не тільки виробленню практичних умінь і навичок, а й сприяє розумовому вихованню, розвитку думки й мови. [11]
         Формування навчально-пізнавальних інтересів, їх перетворення на потребу само зміни приводить до того, що навчальна діяльність набуває рис творчої діяльності.
         Пізнавальна діяльність учнів за різних методів відрізняється співвідношенням передачі та сприйняття навчальної інформації в готовому вигляді (для запам’ятовування) та інформації, що вимагає самостійного пошуку.
         Активне навчання припускає використання такої системи методів і прийомів, що спрямовані головним чином не на повідомлення учням готових знань, їхнє запам’ятовування та відтворення, а й на організацію учнів для самостійного одержання знань, вмінь та навичок. [2]

Тема: «Розвиток пізнавальної активності на уроках біології»
Мета :
-         сформувати творчу, інтелектуальну, соціально-активну особистість із сформованими життєвими компетенція ми;
-         розвивати вміння та навички самостійної роботи через пробудження інтересу до пізнання;
-         активізувати процес навчання на уроках біології через використання проблемних ситуацій, пізнавальних завдань, ігрових методик.

Завдання :
-         пробуджувати та розвивати пізнавальний інтерес до вивчення біології;
-         розвивати творче мислення, спостережливість, вміння мобілізувати увагу, пам’ять, формувати загальнонавчальні вміння порівнювати, абстрагувати, аналізувати, синтезувати, узагальнювати;
-         сформувати здатність до самопізнання, самореалізації в різних видах діяльності, уміння та навички, необхідні для життєвого та професійного вибору;
-         створення атмосфери відкритості, доброзичливості, співтворчості у спілкуванні.


Теоретичне обґрунтування теми
    
Нині суспільство потребує високоосвічених, творчих особистостей, які могли б застосовувати і вдосконалювати свої знання в процесі діяльності. Саме вчитель має навчити і виховати людину, адаптовану до життя у змінних умовах.
Особливість сучасного навчального процесу полягає в тому, що реалізація змісту освіти має відбуватися як з урахуванням інтересів здібностей учнів так і особистої творчої індивідуальності вчителя. Окремі форми і методи навчання поступаються цілісним педагогічним технологіям загалом і технології навчання зокрема.
Поняття «педагогічна технологія» розглядається в трьох аспектах:
1)науковому, коли педагогічні технології є частиною педагогічної науки, що розробляє мету, зміст і методи навчання, проектує педагогічні процеси;
2)процесуально-описовому – розглядається алгоритм процесу, цілі, зміст, методи і засоби для досягнення результатів навчання;
3)процесуально-дієвому – здійснення технологічного процесу, функціонування всіх особистісних, інструментальних і методологічних педагогічних засобів [ 21]

Нині основними навчальними технологіями в освіті є: інформаційні, проблемні, розвивальні, індивідуальні, інтерактивні, модульні, ігрові, дистанційні, інтегровані.
У сучасній педагогіці відрізняють такі форми організації інтегрованого навчання: парну, фронтальну, групову, індивідуальну, самостійну. [ 15]
Одним із провідних навчальних умінь учнів з біології є вміння виділяти головне. Головне – це сутнісний зміст думки, її «ядро»
Для того, щоб оволодіти методикою виділення головного, учителеві потрібно знати всю структуру цього процесу й послідовно розвивати це вміння в дітей.
«Порівняння – основа будь-якого розуміння, будь-якого мислення», - підкреслював К.Ушинський. Пізнання людини базується на порівнянні, воно є основою всіх методів творчої діяльності. Порівняння – це встановлення схожості й відмінності з наступним формуванням на цій основі певних висновків. Порівняння  завжди конкретне: має предмет, проводиться з певною метою та передбачає певну послідовність дій. Предметами порівняння є як об’єкти реальної дійсності, їх якості, ознаки, так і факти, події, процеси. Порівняння необхідно широко використовувати під час вивчення біології: воно дає можливість зрозуміти загальні закономірності різних процесів, особливості різних об’єктів, явищ.[18]
Щоб сформувати в учнів вміння проводити порівняння, можна в процесі бесіди чи інструктажу ввести правило-орієнтир користування цим прийомом, це посилить пізнавальну самостійність учня.
Самостійність особистості характеризується двома факторами: по-перше, знаннями, вміннями і навичками; по-друге, ставленням до процесу діяльності, результатів і умов її здійснення. [ 14]
Самостійність  - це, насамперед, свідоме мотивування дій та їх обґрунтованість, протидія чужим впливом, прагнення і здатність чинити відповідно до своїх особистих переконань.
Пізнавальна самостійність є комплексним поняттям. Вона охоплює і чуттєве сприйняття та запам’ятовування, і різні види дій, емоційне ставлення особистості.
Особливого розвитку пізнавальної самостійності є активний характер навчання. Тільки активна пізнавальна діяльність самого учня є запорукою успішного розвитку. Розвивальне навчання (за Л.Виготським) – це активно - діяльнісний спосіб навчання, під час якого враховуються та використовуються закономірності індивідуального розвитку дитини, що зумовлюють розвиток знань, умінь, навичок і способів розумових дій, самокерованих механізмів особистості, емоційно – ціннісної та діяльнісно - практичної сфер.
Виходячи з цього, активне навчання припускає використання такої системи методів і прийомів, що спрямовані головним чином на організацію учнів до самостійного одержання знань, засвоєння умінь і навичок, а не на повідомлення готових знань, їх запам’ятовування та відтворення. [ 19]
         Для забезпечення активної діяльності учнів  у процесі навчання, формування у них умінь та навичок велике значення має розробка раціональної системи завдань і вправ. Ця система враховуватиме різноманітність умов, поступове ускладнення завдань, розуміння  і виконання учнями, усвідомлення мети, змісту й етапів, можливість постійного контролю та оцінювання результатів, місце вправ і завдань у шкільному курсі.
         Щоб знання стали основою формування вмінь та навичок, треба навчити учня з ними працювати: застосувати їх для виконання різноманітних завдань, шукати умови і межі застосовування, перетворювати, доповнювати, видозмінювати, знаходити нові зв’язки.
         Знання, вміння та навички стають надбанням особистості лише в тому випадку, якщо вони здобуті власною працею. [9]

Методика

         Г.М.Муртазін у книзі   «Активні форми і методи навчання біології» запропонував виділити такі методи активного навчання: [11]

І. Неімітаційні:
1) проблемна лекція
2)евристична бесіда
3)пошукова  лабораторна робота
4)дослідницький метод
5)самостійна робота з навчальною програмою
6)самостійна робота з книгою
7)словесно-логічний метод

ІІ. Імітаційні:
А. неігрові:
1)рішення ситуаційних задач
2)лабораторна робота, практична робота за інструкцією
3)виконання індивідуальних завдань
4)аналіз конкретних виробничих ситуацій
Б. ігрові:
1)ділова гра
2)імітація на тренажері
3)розігрування ролей

         Методики активного навчання можуть бути використані на різних етапах навчання:
-         при первинному оволодінні знаннями;
-         при їхньому закріпленні й удосконаленні
-         при формуванні умінь і навичок. [27]
На різних етапах  навчального процесу застосовую різні прийоми розвитку пізнавального інтересу.
Наприклад, на етапі актуалізації використовую вправи: «Гусінь», «Систематика», «Доміно».
         На етапі мотивації – гру «Художник», аналізи вірша, картини.
Основними прийомами розвитку пізнавального інтересу, що використовую на етапі осмислення – це:
1)постановка проблемного питання
2)робота в групах
3)креативне навчання (складання опорних схем)
4)робота з підручником
5)презентація проектів.
         Після викладу нового матеріалу й формування висновків та узагальнень використовую :
1)пізнавальні ігри;
2)завдання на картках
3)біологічні диктанти
4)самостійну роботу з натуральними об’єктами.
Урізноманітнюю і домашні завдання. Справжня творчість проявляється в самостійному створенні  біологічних казок, віршів, завдань, творів-роздумів тощо.
Кожен з використаних прийомів роботи з учнями дає можливість у певній мірі проявити свої здібності, вміння, задатки кожній дитині індивідуально. Цим і визначається оригінальність вирішення проблеми.
Уміння вибрати з існуючих методів такі, що не просто збагатять учнів знаннями, а готуватимуть їх до активної та творчої праці, є сьогодні, на мій погляд, основними в педагогічній діяльності вчителя.
        Методи                                                                                                 форми
1.Бінарні уроки
2.Уроки-екскурсії
3.Уроки-засвоєння                                                                             1.Індивідуальна робота
нових знань (урок-лекція)                                                                  2.Групова
4.Уроки формування вмінь                                                                3.Фронтальна
і навичок (урок-подорож)                                                                  4.Колективна
5.Урок узагальнення і
систематизації знань
(урок-конференція)

                           
                            Навчально-виховний процес
                                   з проблеми розвитку пізна-
вальної активності учнів

         Прийоми                                                                 Засоби
1.Гра «Художник»                                               1. Вправи «Гусінь»,
2.Пізнавальні ігри                                                    «Систематика», «Доміно»
3.Ігри-конкурси                                            2. Креативне навчання
                                                                              3. Робота з гербаріями, муляжами
                                                                              4. Пізнавальні завдання
                                                                              5. Біолоігчні диктанти
                                                                              6. Робта з підручниками

Основна структура уроку

Етапи
Мета
Методи та засоби реалізації
Актуалізація

Вправи «Гусінь»
«Систематика»
«Доміно»
Мотивація
Фокусування уваги дітей на проблемі та викликання інтересу до обговорення теми
Бесіда;
гра «Художник», аналіз вірша, картини
Осмислення
- засвоєння навчального матеріалу, досягнення результатів уроку;
- забезпечення розуміння учнями змісту матеріалу
Проблемні запитання;
Робота в групах;
Креативне навчання;
Робота з підручником
Презентація проектів
Узагальнення
- учні визначають причинно-наслідкові зв’язки
- самостійно або за допомогою вчителя формують висновки щодо проблемного запитання
Пізнавальні ігри;
Завдання на картках;
Біологічні диктанти
Самостійна робота з натуральними об’єктами
Домашнє завдання
Вчитель сприяє розумінню учнями цілей, змісту й способів виконання домашнього завдання
Біологічні казки
Вірші
Завдання
Твори роздуми


Умови впровадження
        
Досвід визрів і сформувався в умовах висококваліфікованого творчого  колективу за наявності зацікавленого та компетентного керівництва.
Організація та впровадження творчо-пошукової роботи, яка сприяє розвитку творчого мислення учнів є досить складною проблемою, яка пов’язана з певними об’єктивними причинами та обмеженість в часі, неоднорідний склад учнів, різний рівень підготовки учнів. Ці та інші труднощі компенсую позакласною роботою, організовуючи творчі тематичні вечори, тижні біології, шкільні олімпіади, турніри.
Оцінка досвіду
         Досвід апробований вчителями біології Золочівського району, зокрема ЗЕЛ, Зозулівської, Полянської та Заставненської ЗОШ І-ІІІ ст., Жуличівської, Верхобузької, Гончарівської ОШ І-ІІ ст.
         У 2008 році оформлено рекомендації до проведення тематичних атестацій у 7 класі, у 2009 році – використання методу проектів на уроках і позаурочний час. У 2010 році стаття «Розвиток пізнавальної активності на уроках біології» в газеті «Біологія» №11 квітень –  2010, в-о «Основа», у 2012 році методичний посібник «Бінарні уроки з біології та основ християнської етики», у 2013 році – презентації до бінарних уроків з біології та основ християнської етики», у 2014 – методичний посібник «Тиждень біології та основ християнської етики».
         Впродовж останніх років є призери шкільних та районних олімпіад, переможці обласних екологічних конкурсів.
Наприклад,
у 2006-2007 н. р. – І місце в районних олімпіадах у 9, 10, 11 класах
у 2007-2008 н. р. – І місце в 10 класі
у 2008-2009 н. р. – І місце в 10 класі, і І місце в 11 класі
у 2009-2010 н р. – ІІ місце в 11 класі.
у 2012-2013 н. р. – І місце в районній олімпіаді з екології 11 клас
у 2013-2014 н. р. – ІІ місце в районній олімпіаді з екології 11 клас
2014-2015 н. р. – І місце в районній олімпіаді з екології 10 клас
                               І місце в районній олімпіаді з біології 9 клас
  ІІ місце в районній олімпіаді з біології 10 клас

                              ІІ місце в районній олімпіаді з біології 8 клас
                              
         Перемоги в  обласних конкурсах:
2008 рік – І місце в екологічному конкурсі за проект «Харчування і здоров’я»
2008 рік – І місце в конкурсі «Дім,  в якому я живу»
Учні підтверджують об’єктивність знань на ЗНО (83, 2%). Серед учнів зросла зацікавленість предметом, багато випускників обирають професії природничого спрямування.
         
На перспективу вбачаємо впровадження нових розвиваючих методик на базі навчального змісту шкільного курсу біології; поширення досвіду серед молодих вчителів району; з метою реалізації – провести методичні об’дєнання з обміну досвідом на базі Золочівської ЗОШ І-ІІІ ст. №3

Список використаних джерел


1.Барна М., Гірний О. Оцінювання  навченості учня : термінологія та методологія // Рідна школа. – 1999. -№12 – С.34-38

2.Барна М., Іванова О., Похила Л. Методи перевірки знань учнів з курсу «Біологія», - Тернопіль: Мандрівець, 1998. – 104 с.

3.Барна М. Фахова підготовка // Рідна школа. – 1996. – С.65

4.Богданова Д. К. Дидактичний матеріал із загальної біології // Рідна школа. – 1988.

5.Виноградова М. Д., Первин И. Б. Коментивная познавательная деятельность и воспитания школьников. – Просвещение, 1977, С.159-164

6.Гессен С. И. Основи педагогики. Введение в прикладную философию. – М: Школа – Пресс, 1995. – С.44

7.Запровадження 12-бальної системи оцінювання навчальних досягнень учнів (на допомогу вчителям біології). Уклад.Н.І. – Львів: ЛОНМІО, 2000,  32 с.

8.Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти.- київ. Ірпінь.- 2004

9.Міканова С. Дидактичні ігри як засіб пізнання природи // Рідна школа. – 2002.- №6 – С.66

10.Моніторинг якості навчання – необхідна умова становлення творчої особистості й розвитку освітньої інституції / За ред.. Р. Б. Шияна. – Н. У. –Львів: ЛОНМІО, 2000.- С.122

11.Муртазін Г. М. «Активні форми  та методи навчання біології. Людина та її здоров’я. Книга для вчителя. /З досвіду роботи.-М.:Просвещение, 1989.- С.192

12.Навчально-дослідницька робота учнів на уроках біології // Біологія і хімія в школі.- №3, 2000. С.28-30

13.Новикова Н. І. Педагогічні технології навчання біології. 7 клас. Тернопіль: ФОП Кошлатий Є. А., 2008, С.192

14.Новикова Н. І. Панич Г. Біологія людини. Тренувальні вправи. – Львів: «Тріада плюс», 156 с.

15.Освітні технології: Навчально-методичний посібник // О. М. Пєхота, А. З. Кінтенко і ін.; За заг. Ред.. О, М. Пєхоти. – К.: А. С. К., 2002.- 255 с.

16.Програма для загальноосвітніх навчальних закладів. Біологія: 7-11 класи. – Київ. Ірпінь.- 2005

17.Прометун О. І. та інші. Сучасний урок. Інтерактивні технології навчання: Науково-методичний посібник / О. І. Пометун, Л. В. Пироженко; За ред.. О. І. Пометун. – К.: А. С. К., 2004.- 192 с.

18.Педагогика: педагогические теории, системи, технологии / Под.ред. С. А. Смирнова.- М.: Академия, 1998. – 512 с.

19.Ручка І. Як ми прилучаємо учнів до вивчення біології // Біологія і хімія в школі, 2002. -№1, С.16-18

20.Сиротенко Г. О. Сучасний урок і інтерактивні технології навчання. – Харків: Основа, 2003

21.Селевко Г. К. Современные образовательние технологи.- М.: Науковий світ, 2000.

22.Тализина Н. Ф. Формирование познавательной деятельности учащихся // Знание. М.-1983. С.150

23.Хлєбникова Т. М. Ділова гра як метод активного навчання педагога. – Харків: Основа, 2003

24.Шулдин В. І. Методика організації пізнавальної діяльності школярів на уроках біології: Пос. для вчителів, студіювання  і викладання природи.- пед.вузів.- К.: Наук.світ, 2000.